Anna Kontula, nuorisovaltuustot eivät ole valedemokratioita!

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula kertoi sunnuntaina Twitterissä näkevänsä nuorisovaltuustot ”lähinnä valedemokratiana” ja “demokratialarppina”. Tämä on vastuutonta käytöstä kansanedustajalta väheksyä nuorten vaikuttamisen paikkoja. Nuorisovaltuustot ovat tärkeitä nuorten vaikuttamisen kanavia, joista täytyy pitää kiinni.

En allekirjoita väitettä siitä, etteivät nuorisovaltuustot olisi vaikuttavia. Vaikka paljon on vielä tekemistä, nuorisovaltuustot ovat monissa kunnissa aidosti vaikuttavia toimijoita: usealla nuorisovaltuustolla on esimerkiksi aloiteoikeus kunnanvaltuustossa ja puhe- ja läsnäolo-oikeus valtuuston ohella lautakunnissa ja kunnanhallituksessa. Tämän lisäksi nuorisovaltuustotoiminnasta oppii päätöksenteosta ja nuorisovaltuustoilla onkin tärkeä tehtävä demokratiakasvatuksen näkökulmasta.

Kuntalaki on jo pitkään edellyttänyt nuorisovaltuustoja joka kuntaan. Tämä on hyvä asia. Nuorisovaltuustot ovat tärkeä osa monen kunnan demokraattista prosessia, mutta tällaisen vähättelyn ansiota se ei ainakaan ole.