Kurvinen, älä lähde Pekingiin!

Ensi viikolla Kiinassa alkavat Pekingin talviolympialaiset. Kiinan ihmisoikeustilanne on ollut jo kauan kestämätön. Tälläkin hetkellä yli miljoona uiguuria on vangittu Kiinan valtion toimesta keskitysleireille, jossa he joutuvat kestämään mm. kidustusta ja pakkotyötä. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on ummistamassa silmänsä näille räikeille ihmisoikeusloukkauksille ja matkustamassa Kiinaan, vaikka vaihtoehtokin olisi. Nyt jos koskaan on oikea aika olympialaisten diplomaattiselle boikotille. 

On käsittämätöntä, että Suomen, jonka pitäisi olla demokratian ja ihmisoikeuksien puolustaja, valtiojohto osallistuu näihin kisoihin. Meidän pitäisi viestiä, ettemme hyväksy minkäänlaisia ihmisoikeusrikkomuksia saatika sitten keskitysleirejä. Nyt sen sijaan näytämme, että mikään ihmisoikeusrikkomus ei ole liian suuri maton alle lakaistavaksi.

Osa paitsi Euroopan unioinin, myös sen ulkopuolisista maista on jo aloittanut diplomaattisen boikotin kisoja kohtaan. Tähän alati kasvavaan listaan ovat liittyneet jo Alankomaat, Belgia, Japani, Kanada, Liettua, Tanska, Viro, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat.

Kurvinen on itse todennut, että hän ei voi ottaa kantaa ulkopolitiikkaan, jonka alle hän kisojen diplomaattisen boikotin lukee. Hän haluaa kunnioittaa läsnäolollaan paitsi suomalaisia urheilijoita, myös itse tapahtumaa. Tämä on järkyttävän huono tekosyy. Ihmisoikeuksien ohittaminen ei osoita kunnioitusta suomalaisia urheilijoita kohtaan. 

Ilmainen vihje ministeri Kurviselle: jos ja kun Kiinan ihmisoikeustilanne toivottavasti häntäkin huolettaa, mutta hän ei koe voivansa tehdä päätöstä matkastaan yksin, asian voi ottaa muiden kanssa hallituksessa puheeksi. On varsin kestämätöntä, että Suomi haluaa samaan aikaan olla ihmisoikeuksien edelläkävijä, mutta vasemmistopuolueet, jotka perinteisesti peräänkuuluttaa ihmisoikeuksia, ummistaa näin räikeästi silmänsä valtavilta ihmisoikeusrikkomuksilta. 

Kurvinen ei yksinkertaisesti voi lähteä kisoihin perustelemalla matkaansa urheilijoiden tsemppaamisella.