Hallitus, missä viipyy terapiatakuu?

Nykyisen eduskuntakauden alkupuolella, marraskuussa 2019, eduskuntaan eteni kansalaisaloite terapiatakuusta, jonka oli allekirjoittanut yli 53 000 suomalaista. Terapiatakuuta ei tästä huolimatta ole vieläkään saatu toteutettua. Kauniista puheistaan huolimatta hallituspuolueet ovat äänestäneet terapiatakuun esitystä vastaan ja tänään saimme lukea Helsingin Sanomista, kuinka hallitus on jättänyt terapiatakuun kokonaan pois esityksestään koskien hoitotakuuta. 

Terapiatakuun tarkoitus on taata jokaiselle suomalaiselle pääsy psykoterapiaan tai muihin psykososiaalisiin hoitoihin heti ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Näin apua ei tarvitsisi odottaa kuukausia ja apua tarvitsevan ei tarvitsisi pallotella läpi järjestelmän etsien ja anellen itselleen apua. Nykymallissa Kela järjestää jo kuntoutuspsykoterapiaa, mutta terapiatakuun mallissa sen vierellä olisi byrokraattisesti kevyempi lyhytpsykoterapia. 

Monet ministerit eri puolueista samoin kuin useat hallituspuolueiden kansanedustajat ovat julkisesti tukeneet aloitetta terapiatakuusta. Kun on kyse ihmisten mielenterveydestä luulisi hallituksen suhtautuvan asiaan sen vaatimalla vakavuudella puheiden lisäksi myös tekojen osalta. Hallitukselle on tarjottu opposition puolelta tukea terapiatakuun tarkoituksenmukaiseen toteuttamiseen ja silti hallitus on valinnut tien, jossa psykoterapia ja psykososiaaliset hoidot rajataan pois.