Puheeni Tampereen talousarviovaltuustossa

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut sekä tamperelaiset,

Olemme uuden edessä. Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden vaihteessa ja kaupunkien ja kuntien roolit muuttuvat. Tärkeää onkin, että yhteistyö Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa saadaan toimimaan saumattomasti, kun yhteistä rajapintaa löytyy esimerkiksi hyvinvoinnin edistämisestä, siksi kaupungin on säilytettävä aktiivinen rooli tässä. On tärkeää huolehtia, että oppilas- ja opiskelijahuoltoon kuuluvat palvelut säilyisivät mahdollisimman lähellä lapsia ja nuoria jatkossakin.

Kaiken epävarmuuden keskellä on hieno saavutus, että ensi vuoden talousarvio on tasapainossa ja erilaisten akuuttien haasteiden ohella kaupunkia on pystytty ja pystytään kehittämään myös pitkäjänteisesti. Positiivista on myös, että veroja ei koroteta. Tampereen tulee olla jatkossakin Suomen vetovoimaisin kaupunki.

Erityisesti mieltä lämmittää panostukset koulutukseen: päivähoitopaikkoja lisätään ja erityisopetusta varaudutaan lisäämään varhaiskasvatukseen. Perusopetuksessa ryhmäkoot pysyvät ennallaan ja oppimisen tukeen panostetaan. Lukiopaikat lisääntyvät, ammatillisessa koulutuksessa oppimisympäristöjä kehitetään yritysten kanssa ja työ hyvän opiskelijakaupungin eteen jatkuu. Nämä ovat panostuksia tulevaisuuteen.

Hyvät kuulijat,

Tampereen tulee jatkossakin olla tekemisen kaupunki. Hyviä signaaleita tähän suuntaan lähettävät työllisyyden poikkeukselliselle tasolle nousseet lukemat. Avoimia työpaikkoja on paljon. Uusia yrityksiä on syntynyt kovaa tahtia. Uusia asuntoja rakentuu jatkuvasti. Meillä on kaikki eväät käsissämme pysyäksemme vetovoimaisimpana kaupunkina myös jatkossa. Osaajapulan ratkaisemiseksi meidän tulee olla houkutteleva vaihtoehto myös kansainvälisille osaajille.

Loppuun en malta olla mainitsematta hiilineutraaliustavoitetta vuodelle 2030 ja toimia ilmastonmuutoksen torjumiseen. Myös tämä on panostusta tulevaisuuteen, ei mitään ilmastohömppää. Olen hieman huolestunut siitä, millaisen viestin lähetämme ilmastokriisistä murehtiville nuorille, kun osa täällä on valmiita lakaisemaan tärkeät tavoitteet maton alle. Myös tässä asiassa voimme toimia suunnannäyttäjinä.

Tunnen suurta ylpeyttä rakkaasta kotikaupungistani. Nyt monissa muissa kaupungeissa katseet kääntyvät kohti Tamperetta. Olemme suunnannäyttäjiä. Haluan kiittää jokaista tästä työstä.