Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille – ei vain ammattiliitoille

Eilen perjantaina 25.11.2022 Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK) järjestämässä eduskuntavaalitentissä keskusteltiin työmarkkina-asioista, mukaan lukien ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Pääministeri Sanna Marin linjasi, ettei usko ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamiseen kaikille, sillä se johtaisi ammattiyhdistysliikkeen houkuttelevuuden murenemiseen. Tämä on huolestuttava linja maan pääministeriltä. 

Ansiosidonnainen työttömyysturva tulee laajentaa kaikille työssäkäyville. 95 prosenttia ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta katetaan maksuilla, joita maksavat kaikki työssäkäyvät. Siis ihan jokainen. Työttömyysturvasta pääsevät nauttimaan kuitenkin ainoastaan työttömyyskassojen jäsenet. On hyvin epäreilua, että kaikki turvasta maksavat eivät kuitenkaan saa tätä etua. Nykyinen tilanne on kohtuuton kassaan kuulumattomien osalta. On täysin kestämätön ajatus, että pääministeri on enemmän huolissaan ammattiyhdistysliikkeen asemasta kuin työssäkäyvien ihmisten tasavertaisesta kohtelusta. 

Koronan aikana nousi esiin, kuinka moni työtön ja lomautettu sai pelkkää peruspäivärahaa, vaikka he olivat rahoittaneet työttömyysturvaa jopa vuosia oman työuransa aikana. Tämä on järkyttävää puhumattakaan työmarkkinoilla heikommasta asemastaan jo valmiiksi kärsivistä, kuten maahanmuuttajista, vähemmän koulutetuista ja nuorista, jotka ovat usein myös kassan ulkopuolella.