Nuuska laillistettava Suomessa!

Oletko koskaan miettinyt, miksi Ruotsissa myydään nuuskaa, mutta Suomessa ei? Vastaus löytyy lainsäädännöstä. EU:n tupakkadirektiivi kieltää suussa käytettäväksi tarkoitettujen tupakkatuotteiden tuomisen markkinoille. Direktiivin ulkopuolelle on kuitenkin jätetty purutupakkatuotteet, jotka ovat hyvin samankaltaisia kuin nuuska, jonka myyntiin on oikeus vain Ruotsilla. Näitä nuuskankaltaisia purutupakkavalmistseita myydään eri valtioissa ympäri Euroopan, mutta ei Suomessa. Samaan aikaan niitä kuitenkin tuodaan Suomeen suuria määriä sekä ammattirikollisten että yksittäisten matkailijoiden toimesta. 

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ehdotti vastikään, että nuuskan ja muiden purutupakkatuotteiden maahantuonti matkailijoiden mukana kiellettäisiin kokonaan. Ajatus on kaunis, mutta täysin irti reaalimaailmasta. Vaikka purutupakkatuotteiden myynti itsessään on Suomessa jo valmiiksi kiellettyä, jopa 7% 20-64 vuotiaista miehistä käyttää niitä päivittäin. Olemme jo nyt tilanteessa, jossa suomalainen veronmaksaja joutuu kustantamaan tuotteista aiheutuvat terveyshaitat. Samalla menetämme arviolta 40 miljoonan euron verotulot Ruotsille ja tuemme ammattirikollisten bisnestä hankaloittamalla sellaisten tuotteiden myyntiä, joille on jo olemassaoleva käyttäjäkunta ja selkeä kysyntä. 

On surullista, että kymmenien miljoonien verotulot jäävät rajan taakse, mutta veronmaksajat kustantavat silti nuuskasta aiheutuvat haitat. Nuuska tulee saada seuraavalla hallituskaudella lailliseksi, verolle ja säännellyksi. Toivon, että Suomessa otetaan vihdoin järkevä asenne nuuskan käytön osalta, sillä täyskiellot eivät toimi. Se on todistettu jo moneen otteeseen.