ensimmäinen puheenvuoroni valtuutettuna

Kiitos arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Olen mielissäni talousarvioesityksestä sekä uudesta strategiasta, nämä asiakirjat tähtäävät vastuullisuuteen taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti. Erityisen iloinen olen strategian hiilineutraaliustavoitteesta. Tampereen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Olen kuitenkin hiukan hämmentynyt siitä, että yhdessä ryhmäpuheenvuorossa esille nousi kivihiilen käyttö. Energiatuotannossa on aika katsoa tulevaisuuteen – ei menneisyyteen. Hiilen poltto tulee laittomaksi vuodesta 2029 alkaen, joten en ymmärrä, miksi kääntäisimme kehityksen suuntaan, joka ei ole edes mahdollinen. Meidän on tehtävä päätöksiä, jotka vähentävät päästöjä, eivätkä lisää niitä.

Olen mielissäni myös siitä, että Tampereen veroprosentti ei nouse. Tämä oli henkilökohtaisesti tärkeä asia ja yksi kokoomuksen tärkeimmistä teemoista vaaleissa. Huolta kuitenkin nostattaa, miten soteuudistus tulee ensi vuoden jälkeen vaikuttamaan kaupungin talouteen. Tällä hetkellä elämme epätietoisuudessa.

Tulevassa talousarviossa tehdään mielestäni hyviä panostuksia tulevaisuuteen. Lasten ja nuorten hyvinvointiin panostetaan terapiatakuun avulla. Oppimisen tukemiseen osoitetaan resursseja. Lukion aloituspaikkoja lisätään, kouluja ja päiväkoteja rakennetaan. Liikuntapaikkahankkeet tukevat monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Lisäksi panostamme tulevaisuuden liikkumismuotoihin: ratikkaan sekä lähijunaliikenteeseen.

Kiitos hyvästä ryhmien välisestä yhteistyöstä!