Hoitajamitoitus jäi vain demareiden sanahelinäksi

Eilen saimme kuulla perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindenin suulla, että sosiaalidemokraattien suureen ääneen ajamaa 0,7 hoitajamitoitusta ei saada toteutettua Marinin hallituksen aikana. Suunnitelmaa on pidetty jo pitkään epärealistisena monestakin syystä monen eri tahon toimesta. Viimeisimpänä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on pari päivää sitten omassa tiedotteessaan ilmoittanut, ettei usko hoitajamitoituksen toteutuvan tällä vaalikaudella. 

Hoitajamitoituksen käytännön toteutumisen haasteet demarivetoisessa hallituksessa ovat mielenkiintoisia, sillä viime eduskuntakaudella demarit läksyttivät hallitusta siitä, että kyseessä on ihan parin tunnin työllä hoidettavissa oleva homma. Vaan kuinka kävikään nyt, kun heillä oli mahdollisuus lunastaa lupauksensa?

Kokoomus on ollut kriittinen lakiin kirjattavaa 0,7 hoitajan mitoitusta kohtaan, sillä tämä ei ratkaise aiheeseen olennaisesti liittyviä kriittisiä ongelmia, kuten esimerkiksi hoitajapulaa. Tämä voi itse asiassa jopa pahentaa sitä. Kokoomus katsoo, että järkevintä olisi lakiin kirjatun kaikille pakollisen minimin sijasta tarkastella yksiköiden aitoa tarvetta; joissain paikoissa asiakaskunta ei vaadi niin paljon työtä yhtä asiakasta kohden kuin toisessa paikassa. 

Selvää on, että muutosta nykytilanteeseen tarvitaan.