Viinat ruokakauppoihin

Alkolla on ollut Suomessa monopoliasema vahvempien alkoholijuomien myynnissä kieltolain päättymisestä, eli vuodesta 1932 lähtien. Monopolin itse rahoittamilla tutkimuksilla on pönkitetty monopoliaseman jatkumista pyrkimällä osoittamaan, kuinka alkoholin saatavuus ja hinta ovat suoraan verrannollisia kulutuskäyttäytymiseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoinnin mukaan suomalaisten alkoholinkulutus on kuitenkin laskenut jo hyvän aikaa tehdyistä alkoholin myyntiä helpottavista toimista huolimatta. 

Tämän vuoksi onkin aika sanoa hyvästit alkon monopolille. On järjetöntä, ettei ruokaostosten yhteydessä voi ostaa esimerkiksi viinipulloa nautittavaksi ruuan kanssa. Jos muissakin Euroopan maissa luotetaan ihmiseen, miksei Suomessakin? On aika lopettaa ihmisten holhoaminen.

Suomen monopolimalli on markkinatalousvastainen ja Euroopan mittakaavassa poikkeuksellinen järjestely. Alkoholin hankkiminen ei ole tälläkään hetkellä vaikeaa, kun ulkomaiset nettikaupat toimittavat juomat kotiovelle. Jos virvokkeita voi tilata suoraan kotiin, miksei voisi ostaa myös lähikaupasta?

THL:n mukaan vuonna 2021 suomalaiset tilasivat yli 33 miljoonaa litraa alkoholia ulkomaisista verkkokaupoista. Tullilla ja Verohallinnolla on käynnissä tehovalvonta netistä tilatulle alkoholille vuoden 2023 loppuun asti. Kun vahvempia alkoholijuomia ei saa lähikaupasta, niitä on helppo tilata suoraan kotiovelle ja jättää verot maksamatta. Tämä on hyvin ristiriitaista politiikkaa.

Kannatan alkoholin myyntirajoitusten vapauttamista, Alkon monopoliaseman purkamista, ravintola-anniskelun verotuksen madaltamista sekä anniskelun muuttamista ALV-vähennyskelpoiseksi.