Ei monopoleille!

Eilen 22.1.2023 Yle uutisoi puolueiden kannoista valtion monopoleihin sekä apteekkisääntelyyn. Kiinnostusta näiden purkamiseen löytyy laajasti eri eduskuntapuolueista ja onkin mahdollista, että ensi kaudella päästään kunnon purkutalkoisiin. Erityisesti Veikkauksen monopolin purkaminen on kerännyt laajasti kannatusta. 

Aika on ajanut monopolien ohi jo aikaa sitten. On aika aloittaa talkoot sääntelyn purkamiseksi, jotta markkinoille saadaan kilpailua. Nettipeleistä mahdolliset verovarat valuvat tällä hetkellä ulkomaille ja Veikkaus on itsekin toivonut Suomeen lisenssijärjestelmää nettipelaamiseen. Lisenssijärjestelmässä myös ulkomaiset peliyhtiöt maksaisivat verot Suomeen ja olisivat suomalaisten viranomaisten valvonnassa. Suomi on tässäkin asiassa Euroopan mittapuulla viimeisten joukossa.

Alkon asema monopolina vaatii myös tarkastelua. Alkon monopolin purkamiseen suhtaudutaan kriittisemmin; vain kolme puoluetta Kokoomus mukaanlukien kannattavat vapaampaa alkoholipolitiikkaa, eli esimerkiksi viinejä ruokakauppoihin.

Yli puolet suomalaisista kannattaa viinien myymistä ruokakaupassa. Puolueet tulevat tässä selkeästi jälkijunassa. Ilmeisesti poliitikot eivät luota ihmisiin. On aika siirtyä kohti eurooppalaista alkoholikulttuuria, jossa ruoka ja juoma kuuluvat yhteen ja kauppareissulla voi hyvän ruuan kaveriksi napata pullon viiniä. Myös alkoholin kotiinkuljetus ja etämyynti tulee vapauttaa.

Kilpailua pitää vapauttaa myös apteekkisääntelyn osalta. Tällä hetkellä apteekkien omistajapohjaa, yhtiömuotoa, määrää ja sijaintia säännellään tiukasti. Apteekkeja voivat omistaa ainoastaan proviisorit. Vapaampi kilpailu tuo enemmän apteekkeja, enemmän tarjontaa sekä laskee itsehoitolääkkeiden hintoja.

Reseptivapaita lääkkeitä tulee voida jatkossa ostaa esimerkiksi ruokakaupoista. Lääketurvallisuuden kannalta ei ole merkitystä sillä, kuka apteekin omistaa. Ammattitaitoisen lääkeneuvonnan saatavuus tulee taata jatkossakin ja myyntitoiminnasta vastaavaksi henkilöksi voidaan määrittää proviisori.